Francuska zaustavlja upotrebu hidroksiklorokinina protiv SARS-CoV-2

Bordo – Francuska je danas zabranila upotrebu hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije, za liječenje korovirusa SARS-CoV-2. Vlada u Parizu odgovorila je na studije koje su otkrile ogromne nuspojave. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) također je obustavila svoje kliničke testove sa ovim lijekom. Suprotno tome, vrh biomedicinske istraživačke ustanove u Indiji sada službeno preporučuje hidroksiklorokin za prevenciju virusa.

Od kraja marta, bolnice u Francuskoj su u mogućnosti da koriste hidroksiklorokin pod strogim uslovima kod teško oboljelih pacijenata. Međutim, neki su pacijenti imali ozbiljne nuspojave poput nepravilnog otkucaja srca što je moglo dovesti do smrti. Agencija za lijekove je tada zaustavila aplikaciju.

Prije dva dana SZO je objavila da privremeno prestaje sa kliničkim ispitivanjima hidroksiklorokinom iz sigurnosnih razloga. Odluka je donijeta na osnovu studije, u časopisu The Lancet je objavljeno da tretman ovim lijekom može povećati stopu smrtnosti. Za ovu

studiju, istraživači sa Harvard Medical School u Bostonu i Univerzitetske bolnice u Zurichu procijenili su podatke 96.000 pacijenata u bolnicama širom svijeta. Došli su do zaključka da hidroksiklorokin i povezani aktivni sastojak klorokin ne samo da nemaju koristi za bolesnika sa COVID-19, već mogu čak povećati rizik od smrti zbog teških nuspojava. Hidroksiklorokin odavno se koriste kao lijek protiv malarije. Međutim, njegova efikasnost u liječenju pacijenata s respiratornom bolešću izazvanom SARS-CoV-2, COVID-19, nije kontroverzna od objave studije u Lancetu. Međutim, vlade u nekoliko zemalja posljednjih su sedmica i mjeseci promovirale hidroksiklorokin kao anti-koronavirusni lijek.

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je lijek i rekao da ga uzima preventivno protiv virusa korone. Međutim, Trump je u intervjuu u nedjelju rekao da je sada prestao uzimati lijek. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro također je pohvalio hidroksiklorokin. Prema upozorenjima SZO, Ministarstvo zdravlja u Brazilu saopštilo je prekjuče da nastavlja da preporučuje lijek protiv COVID-19. U Alžiru se očekuje dalja upotreba lijeka na COVID pacijentima. “Nismo pronašli nikakve neželjene nuspojave”, rekao je juče član savjetodavnog odbora za nauku, šef liječničkog udruženja Mohamed Bekkat.

Savjet za medicinska istraživanja (ICMR), koji predvodi indijsku vladu u borbi protiv pandemije, od juče je zvanično preporučio upotrebu hidroksihlorokina kao prevencija protiv korona virusa. Lijek protiv malarije ne čini „nikakvu štetu“ i „može biti koristan“, izjavio je generalni direktor ICMR-a Balram Bhargava.

Prema ICMR-u, zdravstveno osoblje trebalo bi uzimati antimalarijske lijekove do nekoliko sedmica, ali pod strogim medicinskim nadzorom. 70 posto svjetske proizvodnje hidroksiklorokin dolazi iz Indije.

Do danas je u zemlji zabilježeno 145.380 infekcija korona virusom i 4.167 smrtnih slučajeva.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pogledajte još

Edukacija

Zapratite nas

© Sva prava zadržana. Ni jedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu niti prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

By: Perfecta.ba