Ovako SARS-CoV-2 oštećuje pluća

Oštećenje koje SARS-CoV-2 uzrokuje u plućima značajno se razlikuje od posljedica infekcije gripom. To su ustanovili ljekari tokom obdukcije pacijenata sa COVID-19.

SARS-CoV-2 oštećuje pluća na sljedeći način:

SARS-CoV-2 izaziva velika oštećenja u endotelu, što je uporedivo sa reakcijom odbacivanja nakon transplantacije organa.

Institut Neu-Isenburg – Plućno tkivo bolesnika sa COVID-19 pokazuje karakteristične promjene, uključujući određeni oblik neoangioneze (intussusceptivna angiogeneza), što je zapravo poznato samo iz tumorskih bolesti ili procesa nastajanja ožiljnog.

Intususceptivna angiogeneza

Posljedice infekcije SARS-CoV-2 značajno se razlikuju od posljedica zaraze virusom gripe, o čemu izvještava međunarodni tim istraživača koji je vodio profesor Danny Jonigk s Medicinskog fakulteta u Hannoveru (MHH) (N Engl J Med 2020; online 21. maja). Naučnici su uporedili plućno tkivo sedam pacijenata koji su umrli od COVID-19 sa plućnim tkivom onih koji su preminuli od gripe

“Intuususceptivna neoangiogeneza još nije opisana u kontekstu difuznog oštećenja alveola i razlikuje COVID-19 od uporedivo teških plućnih infekcija uzrokovanih virusima gripe”, citirao je profesor Jonigk u poruci MHH-a povodom objave.

Ogroman broj mikrotromba

Pored toga, naučnici su otkrili veliki broj mikrotrombova u kapilarima i to mnogo češće nego kod pacijenata koji su umrli uslijed slične teške infekcije gripom. Specifično za SARS-CoV-2 su i izražena oštećenja endotela koja su već opisana, a trenutno na tome rade i naučnici sa Univerziteta u Augsburgu (JAMA Network 2020; online 21. maja).

Smatra se da su sistemska oštećenja krvotoka, uporediva sa odbacivanjem nakon transplantacije organa, izmedju ostalog uzrok je i drugih simptoma koji se dovode u vezu s COVID-19, poput lezija na nožnim prstima ili sindroma nalik Kawasakiju kod djece.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pogledajte još

Edukacija

Zapratite nas

© Sva prava zadržana. Ni jedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu niti prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

By: Perfecta.ba