COVID-19: Alzheimerovi geni mogli bi povećati rizik od teškog toka bolesti

Exeter – Ljudi s genotipom E4 u genu za apolipoprotein E, koji je povezan sa značajno povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti, na osnovu analize britanske Biobanke Gerontology: Medical Sciences (2020; DOI: 10.1093 / gerona / glaa131 ) imaju povećani rizik od teškog toka infekcije SARS-CoV-2, čak i ako oni (još) nisu oboljeli od demencije.

Osobe sa demencijom spadaju u grupe koje su najviše stradale od pandemije COVID 19. Njihova smrtnost se ne povećava samo zato što su krhki zbog starosti i često žive u staračkim domovima, gdje je rizik od infekcije trenutno među najvećim. Mogao bi postojati i genetski razlog povećane podložnosti, kako je utvrdio tim koji predvodi David Melzer sa Univerziteta Exeter na jugozapadu Engleske.

Istraživači su procijenili podatke iz britanske studije , koja je ispitala gene više od pola miliona Britanaca od 2006. godine. Od 398.073 sudionika europskog porijekla, 90.469 je

imalo genotip E4 u apolipoproteinu E, što odgovara očekivanom udjelu od 28% u ovoj skupini. Apolipoprotein E ima važnu ulogu u metabolizmu masti i može uticati na funkciju imunološkog sistema. Nosači genotipa E4 imaju 11 puta veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. E4 je glavni genetski faktor rizika za demenciju.

37 sudionika u britanskoj studiji biobanke s genotipom E4 do sada je razvilo COVID-19.

Prevalencija je 410 do 100.000 ljudi, što je značajno više nego kod „normalnog“ genotipa E3.

U ovoj grupi je bolesno 179 od 100.000 ljudi.

Melzer je odredio koeficijent kvote 2,31, što je značajno s intervalom pouzdanosti od 95% od 1,65 do 3,24. Očigledna pretpostavka bi bila da demencija objašnjava povećani rizik COVID-19. Ali prema Melzer-ovom istraživanju, nijedan od 37 nositelja genotipa E4 nema demenciju – što je posljedica relativno niske starosti kohorte britanske biobanke. Stoga se povećana prevalenca bolesti u ovoj skupini ne može pripisati krhkosti Alzheimerovih pacijenata. Čak ako uzmemo u obzir hipertenziju, koronarnu bolest srca i dijabetes tipa 2, jedva da je promijenio omjer koeficijenta. Čak i bez ova tri faktora rizika, nosači genotipa E4 imali su povećan rizik od razvoja teškog COVID-19 ako su bili zaraženi SARS-CoV-2.

Kako genotip E4 povećava rizik od COVID-19 nije poznato (kao što je malo poznato o ulozi u patogenezi Alzheimerove bolesti).

Alel E4 ne utiče samo na funkciju lipoproteina (i naknadne kardiometaboličke bolesti). On takođe ometa funkciju makrofaga, piše Melzer. Gen bi se takođe izrazio u alveolarnim ćelijama tipa 2, koje su među prvim metama SARS-CoV-2 u ljudskom tijelu.

Kako bi to moglo uticati na tok bolesti, nije jasno.

Kao i uvijek s epidemiološkom studijom, i dalje je moguće da je zanemaren još jedan uzrok.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pogledajte još

Edukacija

Zapratite nas

© Sva prava zadržana. Ni jedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu niti prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

By: Perfecta.ba